czwartek, 27 marca 2008

Joga a dieta



foto.otwarty.pl
Zwyczaje żywieniowe osób ćwiczących jogę są, jak i reszty społeczeństwa, nie najlepsze. Często pod wpływem praktyki asan adepci jogi czują wewnętrzną potrzebę zmiany żywienia. Niestety, w nawale różnych informacji na temat optymalnej diety trudno doszukać się jakiegoś spójnego, satysfakcjonującego rozwiązania. Odczuwany jest niedosyt rzetelnej wiedzy teoretycznej i praktycznych przepisów na smaczne i zdrowe dania.
My też to przechodziliśmy.
Na szczęście jest ajurweda. Wyjaśnia, uzasadnia, daje konkretne zalecenia. Jest kompatybilna (w przeciwieństwie do innych "diet") z hatha jogą.
Posiłki przyrządzone według zasad ajurwedy są smaczne, lekkostrawne i pożywne. Dzięki stosowaniu odpowiednich przypraw regulują procesy trawienia (żegnajcie wzdęcia i zaparcia!) i tonizują (zgago - precz!). Jesteś tym, co jesz - zacznij więc jeść zdrowo.

W Pracowni staramy się przybliżać zasady optymalnej diety. Napisaliśmy i wydaliśmy książkę, która przybliża zasady ajurwedyjskiego żywienia a teraz przygotowujemy książkę z przepisami na nasze ulubione potrawy (i Wasze - bo będą to przepisy sprawdzone na naszych wyjazdach :-). Bartek jest też autorem cyklu warsztatów kulinarnych, które cieszyły się dużym powodzeniem. On aktualnie nie może ich kontynuować ale udało nam się znaleźć kogoś, kto zrobi to równie dobrze. :-)
W sobotę, 19 kwietnia, o godz. 14.00-18.00 zapraszamy na warsztaty "Kuchnie malowane sercem", które poprowadzi Ewa Kmiecik - wegetarianka od 20 lat, doświadczona kucharka ucząca się u kucharzy całego świata jako członkini podróżującego Festiwalu Indii.
Ewa jest autorką kilku książek kucharskich, ostatnia to: "Kuchnie malowane sercem", współtworzy magazyn Vege, gdzie prowadzi stałą rubrykę o kuchniach świata (w najnowszym, kwietniowym numerze polecamy: "Smaki Indii").Warsztaty prowadzone przez Ewę w Pracowni będą poświęcone kuchni indyjskiej właśnie.
W programie:
14.00 - przywitanie
14.15 - medytacja
14.30 - wykład "wprowadzenie do kuchni wegetariańskiej"
15.00 - część praktyczna, przygotowanie kilku potraw kuchni indyjskiej
16.30 - wspólny posiłek
17.15 - wykład "rola świadomości w procesie przygotowania i spożywania posiłku"
17.45 - zakończenie.
Koszt uczestnictwa: 120 zł. Prosimy o zapisy i wpłaty zaliczki wys. 50 zł najpóźniej do 11 kwietnia. Polecamy!

Brak komentarzy: